3 Temmuz 2008 Perşembe

Tab Okumak

Özellikle gitara başladığımız ilk zamanlarda bize şarkıları çalabilmemiz için gerekli olan şeylerdir tablar. Tab kelimesi aslında "tablature" dan gelmektedir. Yani onun kısaltılmış halidir. Aslında en iyisi nota öğrenmektir fakat notayla uğraşmak istemiyorsanız şarkının tablarına bakıp çalabilirsiniz. Tablara bakarak şarkı öğrenmek daha pratik ve kestirme bir yoldur. İnternette hemen hemen her istediğiniz şarkının tablarını bulabiliyorsunuz.

Eğer tablara bakarak şarkı çalmak istiyorsanız size kesinlikle guitar pro programını öneririm. Gitar pro, gitar tabı oluşturmaya ve tab okumaya yarayan ve bunun dışında metronom, akort cihazı vs. gibi bir çok eklentisini içinde barındıran kullanışlı bir programdır.

Yine internette gitar pro tabları bulabileceğiniz birçok site bulunmaktadır. Eğer Türkçe gitar pro tabı arıyorsanız mygitar.com, yabancı şarkı arıyorsanız mysongbook(yalnız bir süredir copyright meseleleri yüzünden guitar pro tab indirilmesi durdurulmuş durumda) sitelerine bakabilirsiniz.

Şimdi tab okuma işine gelelim. Fazla bir zorluğu yok. Bir gitar tabı 6 çizgi üzerine yazılır bu 6 tane çizgi sizin gitarınızdaki telleri gösterir. Çizgiler ve hangi gitar teline karşılık geldikleri şöyledir:

E----------------
B----------------
G----------------
D---------------
A----------------
E----------------

Yalnız eğer şarkının tablarını yazan kişi farklı bir gitar akordu kullanmışsa bunu belirtir ve sol taraftaki tel isimleri değişebilir. Bu durumda sizin de gitarınızın akordunu orada gösterilen şekilde değiştirmeniz gerekir.

Gitar tabında 0,2,9,7 gibi rakamlar görürsünüz. Bunun anlamı diyelimki orada 2 yazıyorsa ilgili telin 2. perdesine basacaksınız demektir veya 0 yazıyorsa o tele boş basacaksınız demektir.

Bununla birlikte tablarda slide, bend gibi teknikleri göstermek için bazı kısaltmalar kullanılır, onu da başka bir yazıda anlatırım.

Hiç yorum yok: