3 Temmuz 2008 Perşembe

Perdeler

Şimdi sıra gitar klavyesine geldi. Gitar klavyesine baktığınızda yan yana dizilmiş metaller göreceksiniz. O metallerin arasındaki boşluklara perde deniyor. Çalarken parmaklarımızı o perdelere yerleştiriyoruz. Yalnız parmağınız metallerin üzerine basarsa ses net çıkmaz. O yüzden sesi net alabilmek için perdelere tam ve doğru basmak gerekiyor.

Peki hangi parmakla hangi perdelere basacağız? Burada hemen parmak isimlerine de değinelim. Gitar tellerinin isimlerinin olduğu gibi parmakların da isimleri var. Onlar da sol el için şöyle:
İşaret: 1. parmak
orta: 2. parmak
yüzük: 3. parmak
serçe: 4. parmak
Yani sol el için baş parmak hariç diğer 4 parmağı kullanıyoruz (Bu dediğim sağ elini kullananlar içindir, solaklar için ise tam tersi). Şimdi gitarı elinize alın ve en alt telde 1. perdeye 1. parmak, 2. perdeye 2. parmak, 3. perdeye 3. parmak ve 4. perdeye 4. parmak gelecek şekilde elinizi klavyeye yerleştirin. Şöyle bir egzersiz yapabilirsiniz:

En üst tele (E teli) boş halinde baş parmağınızla vurun. Sonra 1. parmağınızla 1. perdeye basıp tekrar tele vurun, daha sonra 2. parmağınızla 2. perdeye basıp tekrar vurun bu şekilde 4. perdeye kadar gidin. Artık 5. tele (A teli) geçebilirsiniz. Yine aynı şekilde önce boş tel sonra 1. perde, 2. perde ve 4. perdeye kadar gidip 3. tele geçiyorsunuz. Böyle giderek en alt telin 4. perdesine geldiğinizde 4. parmağınızı kaldırıp tele vurun (3. perdeye geri gitmiş olduk) bu şekilde boş tele kadar her tele vurarak geriye gidin. Daha sonra 2. tel, 3. tel...ve tekrar başladığımız noktaya döndük.Yalnız bu çalışmayı yaparken dikkat etmeniz gerekenler yavaş çalışın, acele etmeyin, her notanın sesini net bir şekilde duyabildiğinizden emin olun. Aşağıda anlattığım egzersizle ilgili bir video var buna da bakıp olayı daha iyi anlayabilirsiniz.


Sıkıcı bir çalışma olduğunu söyleyebilirim ama iyi bir parmak açma alıştırmasıdır.

Hiç yorum yok: