3 Temmuz 2008 Perşembe

Akor Nedir?

Akor için basitçe 3 sesin aynı anda çalınmasıyla oluşur diyebiliriz. Konuya girmeden önce gamlardan ve aralıklardan biraz bahsetsek daha iyi olacak.

Gam Nedir?

8 tane sesin art arda dizilmesinden oluşan seslerin topluluğu. Örnek: Do-re-mi-fa-sol-la-si-do (Do majör gamı)

Aralıklar:


Bir gamda 2 ses arasındaki uzaklığa aralık denir. mi-fa ve si-do sesleri arası yarım, diğer seslerin arası ise 1 aralıktır. Burada bizi ilgilendiren kısım 3' lü aralıklara geçelim:
Majör 3'lü: 2 ses büyüklüğündeki aralıklara denir.
Minör 3'lü: 1,5 ses büyüklüğündeki aralıklara denir.

bemol (b): Sesleri yarım ses kalınlaştırır.
Diyez (#): Sesleri yarım ses inceltir.

Akor Kuruluşları:

Şimdi bir majör akor oluşturalım. Majör akor formülü: majör 3' lü + minör 3' lü. Örneğin Do sesini ele alalım. Do sesi üzerine akor kuracağımız için akorun ismi Do majör olacaktır. Majör akor formülünü uygulayalım:
Majör 3' lü: do-mi
Minör 3' lü: mi-sol
Do majör (C): Do-mi-sol

Bir de minör akor oluşturalım. Minör akor formülü ise: minör 3' lü + majör 3' lü. Yine do sesini ele alalım. Do üzerine minör akor kuruyoruz:
Minör 3' lü: do-mib
Majör 3' lü: mib-sol
Do minör (Cm): Do-mib-sol

Dikkat ederseniz majör akorun yazılışında kök ses olduğu gibi yazılırken, minör akorda kök sesin yanına m harfi ekleniyor.

İşimizi biraz basitleştirelim. C ve Cm akorlarını oluşturan seslere bakarsanız aradaki tek fark ortadaki ses. Minör akorda ortadaki ses yarım ses pesleşmiş (kalınlaşmış). Demek ki minör akor oluşturabilmek için majör akorun 1. ve 3. seslerini aynen yazıp ortadaki sesi yarım ses pesleştirmek yeterli.

Şimdi do majör gamına bakalım: Do-re-mi-fa-sol-la-si-do. Biz bu gamdan akor oluşturabilmek için gamın 1. 3. ve 5. seslerini almışız. Demek ki majör akorları majör gamın 1. 3. ve 5. seslerini bularak oluşturabiliriz.

Bir örnek de re majör (D) gamı üzerinde yapalım: re-mi-fa#-sol-la-si-do#-re. Buradan re majör akorumuzu oluşturalım: re-fa#-la. Re minör (Dm) akorumuzu da oluşturalım: re-fa-le.

Hiç yorum yok: